Sluit Logo Mill & Mortar

Zalm-zoete aardappelburger met rozemarijnpatatjes

Een gezonde vegetarische variant van een klassieke burger is altijd een beetje zoeken, maar met deze zalm-zoete versie lik je met een gerust hart je vingers af.

 

Wat heb je nodig?

  • 2 zoete aardappelen
  • 2 zalmfilets (+/- 250 g in totaal)
  • 1 tl Sweet Paprika
  • 1 tl Cayennepeper (1/2 voor burger, 1/2 voor avocado)
  • 1/2 tl zout
  • 3 stengels lente-ui, fijngesneden
  • 10 aardappelen, kleintjes (of kriel)
  • 3 el olijfolie
  • 3 tl Happy Roots
  • 1 avocado
  • 1/2 limoen, sap
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 teentje look, geperst of fijngesneden
  • Peper en Smoked Salt
  • 1 rode ui, in ringen gesneden (afwerking)
  • 1 tomaat, gesneden (afwerking)
  • Handvol sla of spinazie (afwerking)
  • Pistolets of hamburgerbroodjes (afwerking)

 

Wat moet je doen?

 

Voor de rozemarijnpatatjes 

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Spoel de aardappelen en snij ze in 4 of 6 partjes naargelang de grootte.

Meng in een grote kom de aardappelpartjes met de 3 el olijfolie, een halve theelepel zout en 3 tl Happy Roots. Werk af met wat peper naar smaak. Schep alles goed door elkaar.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier of aluminiumfolie en vul de plaat met de aardappelpartjes.

Plaats de plaat in de voorverwarmde oven en bak de aardappelen zo’n 40 minuten. Ik zet mijn schaal altijd redelijk hoog in de oven.

Ondertussen kan je aan de burgers beginnen.

 

Voor de burgers 

Pof de zoete aardappel gedurende 10 min in de microgolfoven (volle watt = 800 watt). Na 5 minuten draai je de zoete aardappelen even om.

Snij de zoete aardappelen overlangs open, hol ze uit in een kom en prak fijn met een vork. (OPM: het is KEI WARM, dus let aub op!). Laat de fijngeprakte zoete aardappel even afkoelen in de koelkast of diepvries.

Hak de zalm fijn in een keukenmachine, of handmatig als je dat niet hebt. Zorg dat de zalm geen puree is, maar gewoon heel fijn gesneden of gehakt is.

Voeg de geprakte zoete aardappel toe. Meng alles onder elkaar. Voeg de kruiden (paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout) toe. Voeg ten slotte de fijngesneden lente-ui toe.

Meng alles onder elkaar. Indien het mengsel te nat is, kan je altijd een beetje panko of paneermeel toevoegen. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Je kan ongeveer 8 kleine of 6 grotere burgers maken. Zet ze even koel gedurende 20 minuten in de koelkast, zodat ze steviger kunnen worden.

Bak de burgers in een beetje kokosolie of olijfolie 3 min per kant tot ze goudbruin gebakken zijn.

 

Voor de avocadodip 

Pureer de avocado. Meng er de geperste look, het limoensap, Griekse yoghurt, een snufje cayennepeper en wat zout bij.

 

Afwerking 

Werk de burger af door de broodjes overlangs te snijden.

Beleg met een beetje sla of spinazie, twee sneetjes tomaat, de burger, rode ui in ringen en ten slotte de avocadodip.

Serveer met de rozemarijnpatatjes.

 

Recept ontwikkeld door Hellenkookt