Sluit Logo Or Tea?

De prijs van thee

Van waar komt het prijsverschil tussen 'supermarkt thee' en kostbaardere theesoorten?

De verklaring is tweevoudig.

 

1 - Groeisnelheid

 

Goedkopere theesoorten komen meestal uit landen zoals bv. Kenia. Hier groeien de theeplanten in een erg warm en nat klimaat waardoor deze snel groeien. Dit maakt dat er bijna het hele jaar door thee geplukt kan worden. Enige - echter groot - nadeel: de lekkere pure smaken van de thee ontwikkelen zich niet. In China daarentegen wordt soms maar 2 keer per jaar geplukt. Minder theeblaadjes dus maar wel met een veel intensere smaak. Chinese theebladeren kan je dus zeker verschillende keren opnieuw opgieten. Dit in tegenstelling tot de goedkopere varianten waar een tweede zet zou resulteren in een smaakloos kopje heet water.

2 - Kwaliteit

 

De kwaliteit van de thee wordt door een combinatie aan voorwaarden bepaald: o.a. de regio waar de thee vandaan komt, de grond waarin de struiken groeien, het klimaat, de hoogte waarop de thee groeit, de hoeveelheid neerslag, het vakmanschap van de kweker, ...

Verder onderscheiden we op basis van de grootte van de theeblaadjes 4 verschillende kwaliteitscategorieën. Gerangschikt van hoog naar laag zijn deze:

  1. "full leaves" of volle blaadjes;
  2. "broken leaves" of gebroken blaadjes;
  3. "fannings" of kleine bladstukjes tot gruis;
  4. "dust" of stof.

De eerste twee categorieën worden met de hand geplukt in tegenstelling tot de machinaal geplukte lagere klassen. Giet dus zeker je hoogkwalitatieve thee opnieuw op. Omdat fijngemaken theeblaadjes veel looistoffen afgeven, zal een tweede zet van een laagkwalitatieve thee bitter smaken.

 

 

Besluit: Kies voor een kwalitatieve thee en giet deze verschillende keren opnieuw op. Zo haal je niet alleen meer gezonde stoffen uit je thee maar zal je ook merken dat de effectieve prijs per kopje niet veel verschilt van de supermarkt thee.