Sluit Logo Mill & Mortar

Marokkaanse Harira

Meestal is harira op basis van wortel en courgette, boerenkool of spinazie. Kies zelf welke groenten jij het lekkerste vindt, of die in je koelkast liggen te wachten op een heerlijke bestemming! Je kan de kikkererwten bovendien vervangen door linzen, als je dat lekkerder vindt.

 

Wat heb je nodig?

  • 1l biologische groentebouillon 
  • scheutje olijfolie
  • 2 rode uien, fijngesneden
  • 2 dikke tenen knoflook, geperst of fijn gesneden
  • 2 wortelen of andere stevige groente, in blokjes
  • 2 tl komijn, ras el hanout of currykruiden
  • 1 tl kurkuma
  • snuifje kaneel
  • 1/2 à 1 tl harissa of andere pikante saus of 1 el olie met 1 kl Rose Harissa te mengen
  • 75 gr boerenkool (1 grote steel) of spinazie (4 handenvol)
  • 1 blik of bokaal kikkererwten, gespoeld
  • peper en zout

Voor de afwerking: 

  • pompoenpitten
  • koriander of platte peterselie
  • citroensap naar smaak (optioneel) 

 

 

Wat moet je doen?

 

Verwarm de groentebouillon en verhit ondertussen wat olijfolie in een grote kookpot op middelhoog vuur.

 

Bak de ui een 3-tal minuten aan tot hij glazig wordt, voeg dan de knoflook toe aan de ui. Doe er ook de wortel, de specerijen en de harissa bij en meng goed. Laat deze dan even aanbakken.

 

Blus met de groentebouillon en kruid met peper en zout. Zet het vuur wat lager en laat de soep 5 minuten pruttelen met het deksel op de pot. 

 

Spoel ondertussen de boerenkool goed, verwijder de harde nerven en scheur tot kleine stukken. Zodra de wortel beetgaar is, voeg je de boerenkool en de kikkererwten toe aan de soep. Laat de soep nog een 2-tal minuten pruttelen. Proef, en kruid bij naar smaak. 

 

Rooster ondertussen de pompoenpitten zonder olie in een pan. Serveer de soep in kommen, met een grote lepel pompoenpitten en wat verse kruiden bovenop. Druppel er eventueel wat citroensap bij. 

 

 

Recept ontwikkeld door Stefanie Baert - Foodlove

Marokkaanse harira