Sluit Logo Or Tea?

Thee tijdens de menopauze

Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de menopauze. Zo'n 2/3 van alle vrouwen heeft last van overgangsklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opvliegers, stemmingswisselingen, verhoogde bloeddruk,…

 

De meeste overgangsklachten worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. De productie van dit hormoon neemt in deze fase immers af. Een pluspunt is dat je deze klachten kan aanpakken met kruiden. Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje.

 

Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.

 

Ook depressieve gevoelens kunnen tijdens deze fase ontstaan. Sint-Janskruid helpt om deze gevoelens te verminderen. Het kruid wordt niet voor niets ' de zonneschijn voor de geest' genoemd.

Vrouwen hebben tijdens de menopauze ook vaak last van een droge, minder stevige huid. Dit komt door afname van elastine en collageen. Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas.

 

Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers. De plant staat bekend om zijn zweetremmende werking.

 

Last van constipatie kan zich ook voordoen. Dit komt doordat je hormonen gaan schommelen tijdens deze periode. Pruimen kunnen helpen bij de spijsvertering. Kruiden als lijnzaad, senna en vuilboombast helpen tegen constipatie. Ook Pu’er biedt hier een oplossing voor.

 

Een hoge bloeddruk staat ook in verband met de menopauze. Vaak is dit het gevolg van verhoogde hoeveelheid stress! Hibiscusbloemen zouden bloeddruk verlagend zijn

 

Tijdens de overgangsfase wordt er onvoldoende collageen aangemaakt. Dit kan zorgen voor stijve en gevoelige gewrichten. Duivelsklauw, gember en alchemilla werken verzachtend.