Sluit Logo Mill & Mortar

Green Cardamom, Ground

Gemalen, groene kardemomzaden

Terwijl zwarte peper vaak wordt omschreven als 'de koning van de specerijen', kan je kardemom zeker aanzien als de specerijenkoningin. Niet alleen omdat kardemom een groot aandeel had bij het ontstaan van de specerijenhandel, maar ook omdat het, na saffraan, de duurste specerij in gewicht is. De afgelegen plaatsen waar de specerij goed gedijt, liggen aan de oorsprong van de hogere prijzen.

 

Onze kardemom groeit onder het kleurrijke dak van het Sri Lankaanse regenwoud. Kardemom is immers een schaduwplant die een hoge vochtigheid en relatieve koelte vereist. Kardemom is ook voor wilde apen en everzwijnen een gegeerde lekkernij waardoor kardemomplukkers alle moeite hebben om hun gewassen te beschermen. Reken daar nog eens de dagelijkse strijd tegen bloedzuigers, muggen en andere insecten bij en je begrijpt meteen waarom we zoveel respect hebben voor onze boeren.

 

Het is niet de grootte die de kwaliteit van kardemom bepaalt, maar wel de groene kleur. De kardemompeulen bevatten kleine zaden die donkergrijs of zwart moeten zijn. Witte zaden zijn een indicatie dat de kardemom te oud - en dus van minderwaardige kwaliteit - is.

 

Deze gebruiksklare kardemom wordt vaak gebruikt in Indiase curries en desserts.