Sluit Logo Mill & Mortar

Gebruiken we te veel zout?

Wist je dat zout vroeger zo kostbaar was dat het werd gebruikt om Romeinse soldaten uit te betalen? Die tijd is intussen ver achter ons. De balans slaat over. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de meeste onder ons te veel zout gebruiken.

 

Niet veel mensen beseffen het maar we eten per dag gemiddeld 7 tot 10 gram zout. Dit terwijl het menselijk lichaam slechts 1 tot 3 gram nodig heeft. We eten dus zo’n 3 keer te veel zout! Wat zijn de gevolgen van al dat zout? Het lichaam houdt meer vocht vast, je hart moet harder werken om bloed rond te pompen en je bloeddruk stijgt. Hierdoor stijgt het risico op hart- en vaatziekten en bestaat de kans dat je nieren onherstelbaar worden beschadigd.

Welke zoutvervangers zijn écht beter?

Minder zout eten dan! Maar is dat zo eenvoudig? Voor velen is het dit niet. Zout zit vaak verborgen in voedsel zoals kaas, soep, sauzen, bouillonblokjes, vleeswaren en borrelnootjes. Daarom breng je beter zelf op smaak en kies je voor onbewerkte en verse voedingsmiddelen.

 

Bepaalde zouten worden verkocht onder de noemer ‘gezond zout’. Voorbeelden zijn Keltisch- en Himalayazout. Door de mineralen zoals ijzer, kalium, zink en calcium zou het zout gezonder zijn. Maar zout is natuurlijk zout. De hoeveelheid mineralen aanwezig is danig laag dat je al lang een zoutvergiftiging hebt vooraleer je voldoende mineralen binnen hebt.

 

Knoflook-, selderij- of zeewierzout dan? Ook deze bestaan voor het grootste deel uit zout met een toevoeging. Zeewierzout bv. bestaat uit maar liefst 93% zout en slechts 7% zeewier. Gebruik deze zouten met dezelfde voorzichtigheid als klassiek zout.

 

Ook Soja wordt vaak als geliefde zoutvervanger naar voor geschoven. Helaas bevat een eetlepel soja ook 1,6 gram zout. Dit is meer dan de helft van de hoeveelheid die we dagelijks nodig hebben!

 

 

Salt Of Hearts

Welke zoutvervanger dan wel?

 

Salt Of Hearts is de perfecte zoutvervanger. Het is een 100% natuurlijke en biologische blend op basis van slechts 15% zout, sumak, geroosterde sesamzaden, koriander, suiker, zeewier, gedroogde paddenstoelen en een snuifje peper. Het bijzondere aan de blend is dat het aanvoelt als regulier zout, zowel tussen de vingertoppen als op de tong.