Sluit Logo Or Tea?

Wat is theïne?

Theïne is de stimulerende molecule die je terugvindt in een kopje thee. De stof prikkelt de hersenen waardoor je alerter wordt terwijl je vermoeidheid wordt onderdrukt. De werking lijkt hierbij op deze van cafeïne maar toch zijn er enkele verschillen. Net als bij cafeïne krijg je last van negatieve bijwerkingen als je er te veel van drinkt. Je kan bijvoorbeeld rusteloos, angstig of duizelig worden. Er wordt aangeraden niet meer dan 400 mg cafeïne/theïne per dag te consumeren.

 

Hoeveel theïne bevat een kop thee?

De hoeveelheid theïne verschilt sterk van thee tot thee. Algemeen wordt gesteld dat zwarte thee het meeste theïne bevat terwijl witte thee arm is aan theïne. Hou er hier evenwel rekening mee dat binnen eenzelfde theesoort de hoeveelheid theïne sterk kan verschillen; afhankelijk van het klimaat waar de thee werd geteeld, de ondergrond en pluk.

 

Grosso modo kan je de hoeveelheid theïne op deze manier opdelen:

- Koffie: 80-120 mg/kop

- Zwarte thee: 30-80 mg/kop

- Oolong thee: 20-50 mg/kop

- Groene thee: 10-30 mg/kop

- Witte thee: 5-15 mg/kop

- Rooibos en andere infusies: 0 mg/kop

Onbeperkt thee drinken?

Je mag dus al behoorlijk wat thee drinken per dag vooraleer je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cafeïne overschreidt. Voor zwangere vrouwen en mensen die gevoelig zijn voor theïne, raden we aan om te kiezen voor zachte thee (wit en groen) en infusies. 

 

Goed om weten: bij het opnieuw opgieten van de theebladeren komt geen extra theïne meer vrij. Theïne is een kleine molecule die snel aan het water wordt afgegeven. Je eerste kop bevat (bijna) alle theïne terwijl je volgende opgietsels vrijwel geen theïne meer bevatten.