Sluit Logo Or Tea?

Thee drinken tijdens de zwangerschap

Mogen zwangere vrouwen onbeperkt thee drinken? Dit is een vaak gestelde vraag waar veel tegenstrijdigheid over bestaat. We zetten het allemaal even op een rijtje.

 

Zoals we allemaal weten, bevat koffie cafeïne. Ook thee bevat deze opwekkende stof maar dit heet dan theïne. Tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding, wordt theïne ook overgedragen naar de (ongeboren) baby. Volwassenen breken deze stof gemakkelijk af maar een baby kan dit onvoldoende. Om deze reden wordt aangeraden om niet meer dan 300 mg theïne per dag te consumeren. Vertaald naar de theewereld betekent dit dat er wordt aangeraden niet meer dan 3 koppen thee per dag te drinken.

 

Ben je verzot op meerdere koppen zwarte, groene, of witte thee? Geen nood! Met een eenvoudig truukje kan je de hoeveelheid theïne in je kop drastisch verminderen! Laat hiervoor je thee gedurende 30 seconden in heet water trekken. Vervolgens neem je een nieuwe kop heet water en gebruik je diezelfde theebladeren. Theïne is een kleine molecule en komt erg snel vrij in het water. Het eerste kopje bevat het overgrote deel van de aanwezige theïne. Dit kopje geef je aan je collega of partner. Het tweede kopje - met lage hoeveelheid theïne - is voor jou. 

 

Wil je tijdens je zwangerschap liever onbeperkt thee drinken? Dan kies je het best voor kruiden- of fruitinfusies. Wees hier wel aandachtig voor de samenstelling van de infusie. Sommige kruiden worden namelijk ook afgeraden.

Welke kruideninfusies drink je best (niet)?

Belangrijk om te weten is dat je bepaalde infusies beter vermijdt tijdens je zwangerschap. Infusies met zoethout bijvoorbeeld. Deze werken bloeddrukverhogend en kan je best maximaal 1 kopje per dag drinken. Salie en rozemarijn vermijdt je beter ook. Salie kan baarmoederkrampen opwekken (wat je dan net beter wél drinkt als je kleine snuiter maar niet geboren wil worden) terwijl rozemarijn dan weer de doorbloedding in het onderlichaam stimuleert. Een ander vrij heftig kruid waar je tijdens de zwangerschap beter niet mee overdrijft is pepermunt. Ook anijs en venkel bevatten stoffen die de prille spijsvertering van de baby niet goed kan verwerken.

 

Er zijn kruideninfusies die net extra goed voor je zijn tijdens de zwangerschap. Zo zitten rode vruchten infusies barstensvol vitaminen en mineralen en hebben deze ook een milde baarmoederversterkende werking. Ook rooibos is een aanrader. Deze infusie is rijk aan vitamines en antioxidanten. Last van je maag? Kies dan zeker voor een infusie op basis van kamille. Dit bloemetje werkt bovendien ook kalmerend. Perfect dus als je een 'klein stresske' hebt bij het regelen van doopsuikers, schilderen van de kinderkamer etc. Gember kan dan weer helpen tegen ochtendmisselijkheid.

 

Thee drinken tijdens je zwangerschap mag dus zeker. Vanwege de theïne raden we echter aan niet meer dan 3 kopjes per dag te drinken. Kies voor een kruiden- of fruitinfusie als je liever onbeperkt thee drinkt. Luister tot slot ook vooral naar je eigen lichaam. Tenslotte ken jij dat het best.

Onthou

Maximaal 3 koppen échte thee per dag
Kies voor infusies als je meer thee wil drinken
Luister vooral naar je eigen lichaam