Sluit Logo Or Tea?

Welke soorten thee bestaan er?

We spreken enkel over thee wanneer we het hebben over het waterige aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis of - in het Nederlands - de Chinese theeplant. Alle overige drankjes zijn infusies.

 

Het is misschien moeilijk om te geloven maar alle theesoorten komen dus van die ene plant. Het verschil zit hem in de bereidingswijze van elke soort. Hierbij een overzicht van de 5 soorten thee:

 

  • Voor witte thee plukken we enkel de knopjes van de theeplant. Omdat deze knoppen boordevol mineralen en antioxidanten zitten, wordt deze thee vaak aanzien als de meest gezonde. De thee wordt gestoomd en daarna gedroogd. Afhankelijk van de soort/kwaliteit kan de thee naast de knoppen ook 'gewone' theebladeren bevatten. We spreken dan over een Peony. Witte thee in de meest zuivere en kwalitatieve vorm noemen we silver needle. Deze thee bevat het minst theïne van alle échte theesoorten en is dus ideaal om 's avonds te drinken.

 

  • Groene thee is ongetwijfeld de meest gekende en gelauwerde theesoort in onze regio. De thee wordt na het plukken kort gekneusd en meteen daarna gestoomd of verhit. Tot slot worden de bladeren gedroogd. Dit is de meest eenvoudige verwerkingswijze waardoor de meeste antioxidanten bewaard blijven. Vandaar dat deze thee vaak aanzien wordt als de meest gezonde.
Verschillende soorten thee
  • Oolong thee daarentegen is veel minder bekend en daardoor - onterecht - te weinig bemind. Het is een thee die het midden houdt tussen groene thee (niet-geoxideerd) en zwarte thee (geoxideerd). De perfecte keuze voor een beginnende theedrinker omdat deze thee een zoetere toets heeft.

 

  • Zwarte thee is de vaakstgedronken thee op aarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de typische English Breakfast, high tea en 'supermarktthee'. De thee wordt volledig verslensd, volledig gekneusd, volledig gefermenteerd daarna pas gevuurd en dan gedroogd. De thee is volledig geoxiteerd en werkt opwarmend. Perfect om te drinken op een koude winterdag. Bevat een goeie portie theïne waardoor je deze thee kan drinken om een middagdip te counteren.

 

  • Een Pu'er thee is een zwarte thee, waar het fermentatieproces niet werd stopgezet. De blaadjes worden onder stoom samengeperst en daarna in zijdepapier en bamboebladeren gewikkeld om verder te rijpen. De smaak van de pu'er is zeer verschillend van de andere theeën en laat zich het best omschrijven als aards.

 

Daarnaast bestaat er ook Japanse groene thee, of matcha. Hier worden de gedroogde blaadjes van de Japanse theeplant gemalen tot een ultrafijn poeder. Dit poeder wordt dan met een cha sen of bamboekwast opgeklopt in Japans bronwater en wordt zowel warm als koud gedronken.