Sluit Logo Mill & Mortar

Leer alles over het gebruik van vanille

In recepten vind je vaak verschillende vormen van vanille terug op de ingrediëntenlijst: vanillestokjes, vanillepoeder, vanille extract en vanille aroma. Je hebt al deze vormen niet per se nodig in de keuken. Vaak kan je namelijk de ene vorm door de andere vervangen. Zo hoef je niet van elke vorm een potje inhuis te halen.

 

1/ Van vanillestokje naar vanillepoeder

Vanillestokjes zijn uiteraard heerlijk maar ook erg duur. Daarom kan je kiezen voor vanillepoeder. Een stuk budgetvriendelijker terwijl je (bijna) niets in hoeft te boeten aan smaak.

-> Een halve theelepel vanillepoeder is voldoende om 1 vers vanillestokje te vervangen. 

 

2/ Van vanille extract naar vanillepoeder

Vanille extract is het resultaat van vanillestokjes die gedurende minstens 2 maand in alcohol hun aroma af hebben gegeven. Het brengt het intense aroma van vanille naar boven zonder dat het extract zelf vanille bevat.

-> Bij het vervangen van vanille extract naar vanillepoeder houd je dezelfde hoeveelheden aan. 

 

3/ Van vanille aroma naar vanillepoeder

Het verschil tussen vanille aroma en vanille extract lijkt misschien niet zo groot, maar dat is het absoluut wel! Vanille aroma kennen we voornamelijk van commerciële merken en heeft - in tegenstelling tot vanille extract - in de verste verten niets meer met vanille te maken. Het is een samenraapsel van chemische aroma's met water, ethanol en kleurstof. Een smaakje uit het laboratorium zeg maar.

-> Wil je het vanille aroma uit het recept vervangen naar vanillepoeder? Dan gebruik je half zo veel vanillepoeder als er in het recept wordt beschreven.

 

4/ Van vanillesuiker naar vanillepoeder

Wat bevat een zakje vanillesuiker? Helaas helemaal geen vanille. Wel suiker met vanilline. En dat laatste is de naam van het chemische vanille aroma. Een zakje vanillesuiker vervangen door vanillepoeder is heel eenvoudig.

-> Gebuik voor elk zakje vanillesuiker eenzelfde hoeveelheid suiker en een vierde van een theelepel vanillepoeder toe.

 

Waar kwalitatief, biologische vanille kopen?

Heel eenvoudig! Bij Mill & Mortar natuurlijk. Ontdek hier meer informatie over het biologisch vanillepoeder van Mill & Mortar. Ook voor hoogwaardige vanillestokjes kun je bij Mill & Mortar terecht.

 

Wist je trouwens dat vanille niet enkel lekker is in de zoete keuken? Probeer het zeker ook eens in een vissausje!

Biologische vanille Mill and Mortar kopen